BROTTNING PÅ SCHEMAT

Brottning på schemat

vid Riksidrottsgymnasiet i Arboga

Låter det intressant är du välkommen att söka till oss, oavsett var i landet du bor. Sedan läsåret 98/99 har vi haft brottning på schemat och är sedan 2002 Riksidrottsgymnasium.

Vi erbjuder brottningsutbildning i båda olympiska stilarna, fristil och grekisk romersk stil. Du får även teoretisk utbildning inom olika idrottsämnen såsom kost, träningslära, etik och moral, idrottens organisation, idrottsskador, ledarskap, Svenska Brottningsförbundets tränarutbildning steg 1 och 2 samt tävlingssekreterarutbildning.

Vasagymnasiet är välkänt för sin fina arbetsmiljö, en skola med stort urval av program att välja bland som student. Skolan samarbetar med Ullvigymnasiet i grannkommunen Köping och vi kan erbjuda 13 av gymnasieskolans 18 program. Besök skolornas hemsida för mer information, studievägledning och programutbud.

Brottningsutbildningen

Vår brottningsutbildning är förlagd i lokaler som Arboga Atletklubb ansvarar för. Här har vi tillgång till dubbla brottarmattor, gym och omklädningsrum med bastu. Vid kompletterande träning har vi nära till badhus, gymnastik- och bollhall, löparspår med utegym och friidrottsbana. För de elever som studerar vid Ullvigymnasiet i Köping anordnas skjuts till/från skolan när det krävs för att kunna delta vid brottningsutbildningen i Arboga. Den tid av skolarbetet som tas i anspråk för brottning är individuella valet (totalt 600 poäng som max beror lite på elevens val).

Du som elev får din utbildning tillgodosedd av Patrik Magnusson och Anders Eriksson. Patrik Magnusson är lärarlegitimerad gymnastikdirektör med specialidrottskompetens, utbildad vid GIH i Örebro, med egna landslagsmeriter både som aktiv och ledare för Svenska Brottningsförbundet.

Anders Eriksson är osteopat med stort kunnande inom idrottsskador och rehabilitering, utbildad vid University of Wales, med egna landslagsmeriter och utbildaruppdrag för Svenska Brottningsförbundet.

Vi bedriver ett nationellt utbyte med RIG Klippan, NIU Sundsvall och NIU Helsingborg. Vi arbetar även för att knyta upp något internationellt utbyte.

Riksidrottsförbundet godkänner varje år verksamhetsplanen, vilket är ett krav för att få bedriva RIG. Kontinuerlig uppföljning av verksamheten under läsåret sker tillsammans med rektor, lärare och representant för Svenska Brottningsförbundet.

Du är varmt välkommen att kontakta oss om du är intresserad av att delta i vår utbildning under en praktikvecka eller göra ett studiebesök.

 

Stöd för dig som elev
Arboga RIG har lång erfarenhet av att bedriva verksamhet och ett nära samarbete med Arboga Atletklubb. Alla elever hos oss blir tilldelade en fadder som tillhör föreningen och vars uppgift är att vara ett vuxenstöd under det första året.

Eleverna bor tillsammans på internatet Brottarbacken som bedrivs av Arboga kommuns bostadsbolag ABO tillsammans med Vasagymnasiet. Internatet ligger i ett hyreshus på promenadavstånd från skola, träningslokal och centrum (Västermovägen 12 C, 732 49 Arboga)

Internatet består av 2 korridorer med 8 respektive 7 rum i vardera. Till varje korridor hör ett gemensamhetsutrymme samt kök. Elevernas privata rum är möblerade med säng, byrå, skrivbord och stol. Varje rum har dusch, toalett och trinettkök. (2 spisplattor, diskbänk, kyl). Rummen har även internetuppkoppling och TV-uttag (för kanalerna SVT1, SVT2 och TV4).

På internatet arbetar två föreståndare som stöd för eleverna. Föreståndarna ordnar frukost till en kostnad av 10 kr och middag till en kostnad av 30 kr alla vardagar för dem som vill, vilket ger en kostnad på 800 kr per månad. Föreståndarna är ett vuxenstöd för eleverna och också de som bl.a. sjukanmäler eleverna vid behov.

Hyreskontrakt skrivs med ABO på 10 månader/läsår mot en kostnad idag på 3084kr per månad. Blir du som elev antagen hos oss är du garanterad inackorderingstillägg från din hemkommun, vilket enbart gäller RIG.

Vi välkomnar besökande familjer och klubbtränare som enligt överenskommelse kan låna övernattningslägenhet på internatet kostnadsfritt.

Vid behov samarbetar vi med DBI Västerås ortopedi för snabb konsultation.

Naturligtvis behövs det regler och normer för att få en hög status på utbildningen. Dessa har skapats tillsammans med Svenska Brottningsförbundet, Arboga kommun, Arboga Atletklubb, Vasagymnasiet och elever.

Stöd till din hemmaklubb
Naturligtvis tävlar du som elev för din hemmaklubb under hela studietiden. Då det gäller tävlingar som Arboga RIG åker på, enligt tävlingsplaneringen, är vi som tränare/lärare med och coachar eleven om hemmaklubben så önskar. För att underlätta för hemmaklubben kan vi erbjuda transport till och från tävlingen till en kostnad av 75 kr per tävling, som en symbolisk summa för bensin. Vi kan också lägga ut för kostnader i samband med tävling (anmälnings-avgift, övernattning, ev. matpeng) för att en gång per termin fakturera hemmaklubben för utläggen.

Vasagymnasiet i Arboga finns följande program

Ekonomiprogrammet

El- och energiprogrammet

Försäljnings och servisprogrammet

Hotell- och turismprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet

Teknikprogrammet Saab tekniska gymnasium

Ullvigymnasiet i Köping finns följande program

Barn- och fritidsprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet

Ekonomiprogrammet

El- och energiprogrammet: Automation

El- och energiprogrammet: Elteknik

Fordons- och transportprogrammet

Försäljnings och servisprogrammet

Industritekniska programmet

Naturvetenskapsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet

Teknikprogrammet

VVS- och fastighetsprogrammet

Vård- och omsorgsprogrammet

 

För detaljerad information om varje skolas program med inriktningar och yrkesutgångar se länkarna Vasagymnasiet https://vasa.se/ respektive Ullvigymnasiet http://ullvi.koping.se/

 

Kontakta också din lokala studie- och yrkesvägledare eller studie- och yrkesvägledarna nedan.

 

Vasagymnasiet                        Ullvigymnasiet                   Ullvigymnasiet

Maria Söderberg                       Carina Nilsson                     Sara Mustonen

Studie- och yrkesvägledare      studie- och yrkesvägledare  studie- och yrkesvägledare

073-765 72 38                          0221-254 74                         0221-254 73

maria.soderberg@arboga.se     carina.nilsson@koping.se    saara.mustonen@koping.se

 

Ullvigymnasiet                                                            

Maria Lindberg

studie- och yrkesvägledare

0221-254 28

maria.lindberg@koping.se

Tycker du att det låter intressant med Arboga Brottningsgymnasium? Välkommen att fylla i bifogad intresseanmälan och skicka den Svenska Brottningsförbundet senast den

1 december 2022. OBS! Intresseanmälan är ej bindande!

 

Intresseanmälan skickas till

Svenska Brottningsförbundet

Idrottens Hus

Box 110 16

100 61 Stockholm

 

Har ni några frågor eller funderingar kontakta nedanstående personer.

Patrik Magnusson
Tränare/Lärarlegitimerad Idrottslärare med Specialidrottskompetens
patte3@gmail.com
Mobil: 073-765 70 38

Anders Eriksson
Tränare/Universitetsutbildad Osteopat D.O BSc Hons
baldersosteopati@gmail.com
Mobil: 070-542 36 38

Mona Näslund
Föreståndare Brottarbacken
Mobil: 076-872 64 51
Telefon internatet: 0589-61 16 04, 61 16 12

Arboga AK:s kansli
Telefon: 0589-61 11 05

Länkar

 

Svensk idrott

https://www.rf.se/RFarbetarmed/Elitidrott/elitidrottpagymnasiet/

 

RIG brottning Arboga

http://www.rigbrottningarboga.se/

Arboga Atletklubb
http://www.arbogaak.se/

Brottning på schemat Intresseanmälan 2022